Liikunta on lääkettä!

Kuvannut Jarmo Laakso

Liikunta virkistää, tuottaa mielihyvää ja onnistumisen kokemuksia. Liikunta onkin yksi kuntoutuksen tärkeimpiä muotoja neurologisista ongelmista kärsiville. Lisäksi liikunta on parhaita omaehtoisen hoidon ja kuntoutuksen menetelmiä. Parkkislaisten suosikkilajeja ovat keilaus, pukka ja pelkkis. Lisäksi tanssi ja musiikki on todettu auttavan.

UPY:llä on Kampin liikuntakeskuksessa maanantaisin vakiovuoro, klo 13-15. (kevään ensimmäinen vuoro on 13.1.) Liikuntavuoron tehtävänä on virittää ja ohjata jäsenten omaehtoisen liikunnan kehittämistä. Osallistua voi oman kykynsä ja tarpeittensa mukaan. Toiminnan järjestämisestä vastaa vapaaehtoisten joukko, jotka samalla muodostavat vertaisohjaajaverkoston. Vapaaehtoiset saavat toimilleen tukea sekä UPY:ltä että Parkinson-kerhoilta.

Liikkuvuus, tasapaino, jäykkyyden hallinta
Aktiivinen liikunta muutamankin kerran viikossa ylläpitää lihaskuntoa ja keskittymiskykyä. Parkinsonia sairastavien keskeisiä ongelmia on asennon kumartuminen, jäykkyys ja liikkeiden automatisoitumisen heikkeneminen. Siksi UPY:n liikuntatapahtumien yhteydessä jaetaan tietoa, miten itse voi eri peleillä, musiikin avulla ja tanssin ja jumpan muodossa kehittää askellustaan, rytmittää liikkeitään ja korjata asentoaan. Lisäksi jaetaan tietoa sekä kunnallisista että eri yhdistysten ja muiden järjestäjien tuottamista liikuntapalveluista.

Yhdessä liikkuminen sekä kisoihin ja liikuntatapahtumiin osallistuminen samanhenkisessä porukassa on liikunnan ohella mielen virkistymistä, eli vertaistukea parhaimmillaan.

Ajankohtaista -sivulta löydät tiedot liikuntatapahtumista.