Liikunta on lääkettä - Yhdessä eteenpäin!

Liikunta virkistää, tuottaa mielihyvää ja onnistumisen kokemuksia. Liikunta onkin yksi kuntoutuksen tärkeimpiä muotoja neurologisista ongelmista kärsiville. Lisäksi liikunta on parhaita omaehtoisen hoidon ja kuntoutuksen menetelmiä. Parkkislaisten suosikkilajeja ovat keilaus, pukka ja pelkkis. Lisäksi tanssi ja musiikki on todettu auttavan. 

Kuntonyrkkeily on upy:laisten keskuudessa uusi laji. Ruotsissa usealla paikkakunnalla on mahdollisuus osallistua  Rock steady boxing - ryhmiin, jotka on suunnattu Parkinson-henkilöille. Ruotsin Parkinsonliitto tukee kuntonyrkkeilyn käyttöä terapiatoiminnassa. Suomessa UPY on kehittänyt vastaavaa terapiatoimintaa yhdessä helsinkiläisten Ringside Clubin ja Stadiboxing seurojen kanssa.  

UPY:llä on Kampin liikuntakeskuksessa maanantaisin vakiovuoro, klo 13-15. Liikuntavuoron tehtävänä on virittää ja ohjata jäsenten omaehtoisen liikunnan kehittämistä. Syyskaudella jatkuu tanssikurssi klo 13-14, jonka ohjaajana toimii Nina Krook. Osallistua voi oman kykynsä ja tarpeittensa mukaan. Toiminnan järjestämisestä vastaa vapaaehtoisten joukko, jotka samalla muodostavat vertaisohjaajaverkoston. Vapaaehtoiset saavat toimilleen tukea sekä UPY:ltä että Parkinson-kerhoilta.

Liikkuvuus, tasapaino, jäykkyyden hallinta
Aktiivinen liikunta muutamankin kerran viikossa ylläpitää lihaskuntoa ja keskittymiskykyä. Parkinsonia sairastavien keskeisiä ongelmia on asennon kumartuminen, jäykkyys ja liikkeiden automatisoitumisen heikkeneminen. Siksi UPY:n liikuntatapahtumien yhteydessä jaetaan tietoa, miten itse voi eri peleillä, musiikin avulla ja tanssin ja jumpan muodossa kehittää askellustaan, rytmittää liikkeitään ja korjata asentoaan. Lisäksi jaetaan tietoa sekä kunnallisista että eri yhdistysten ja muiden järjestäjien tuottamista liikuntapalveluista.

Yhdessä liikkuminen sekä kisoihin ja liikuntatapahtumiin osallistuminen samanhenkisessä porukassa on liikunnan ohella mielen virkistymistä, eli vertaistukea parhaimmillaan.

Etusivun tapahtumakalenterista löydät tiedot yhteisistä liikuntatapahtumista.

Tulospalvelu

Tähän tulee linkkejä kisojen tuloksiin.

Parkinson liikuntavideot:

Liike on lääkettä  (suomeksi)
Motion är medicin (svenska)
Motion is medicin (english)

Parkinson ja kuntonyrkkeily